Kaszka dla niemowląt a gluten – sprawdź, jak wybierać odpowiednie produkty dla niemowląt!

0
310
Kaszka dla niemowląt a gluten

Dbając o prawidłowe rozszerzanie diety dziecka, powinniśmy uwzględnić w jego jadłospisie także smak zbóż. Warto robić to w oparciu o produkty zarówno bezglutenowe, jak i glutenowe. Kiedy w codziennym menu naszego maluszka powinna pojawić się pierwsza kaszka dla niemowląt i jaką rolę w jego diecie pełni gluten? Sprawdź!

Czym właściwie jest gluten?

Zboża goszczą w naszej diecie od lat. Warto wiedzieć, że niektóre ich gatunki zawierają białko roślinne, jakim jest gluten. Znajdziemy go np. w pszenicy, jęczmieniu, życie czy orkiszu. Owies to zboże naturalnie niezawierające glutenu, jednak przechowywane w sposób, który niesie ze sobą ryzyko kontaktu ze zbożami glutenowymi, także może zawierać ten składnik. Obecność glutenu w wymienionych zbożach oznacza, że znajdzie się on także w składzie produktów przygotowanych na ich podstawie – np. w pszennych makaronach, płatkach owsianych czy żytnim pieczywie. Wyjątek stanowią te produkty owsiane, na których opakowaniu znajdziemy informację, że podczas procesu ich produkcji wykorzystano owies bezglutenowy.

Jakie zboża naturalnie nie zawierają tego białka? Należą do nich m.in. kukurydza, ryż, amarantus i komosa ryżowa. Jednak obie te grupy zbóż – zarówno zawierające gluten, jak i bezglutenowe – powinny zostać uwzględnione podczas zapoznawania dziecka z nowymi produktami spożywczymi. Urozmaicanie codziennego jadłospisu maluszka o posiłki glutenowe pomoże zapewnić odpowiednią różnorodność w jego diecie.

Rozszerzanie diety o posiłki glutenowe

Sposób żywienia maluszka i prawidłowe rozszerzanie jego diety są niezwykle istotne dla jego zrównoważonego rozwoju. Najlepiej zbilansowanym pokarmem, którego skład zmienia się wraz z potrzebami dziecka jest mleko matki – według wskazówek ekspertów niemowlęta powinny być karmione w ten sposób przynajmniej przez 6 pierwszych miesięcy życia. Jednocześnie specjaliści zalecają, aby bez uzasadnionej przyczyny nie opóźniać stopniowego wprowadzania do diety dziecka nowych pokarmów – także glutenowych.

Pierwsze zbożowe smaki możemy zaserwować dziecku po ukończeniu przez nie 4. miesiąca życia. Zwykle rodzice rozpoczynają rozszerzanie diety maluszka o produkty zbożowe od bezglutenowych kleików przygotowanych na bazie ryżu lub kukurydzy, później stopniowo wprowadzając także pierwsze bezglutenowe kaszki. Kiedy maluszek zapozna się już ze smakiem zbóż i nową konsystencją, możemy sięgnąć np. po kaszki Nestlé, które zawierają gluten. Dostępne są w wielu wariantach smakowych, dzięki czemu każdy maluszek może znaleźć wersję, która przypadnie mu do gustu i którą jego mały brzuszek polubi. Opracowany przez Sekcję Żywieniową Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci schemat żywienia niemowląt informuje, że zboża zawierające gluten powinny pojawić się w jadłospisie maluszka nie później niż do 12 miesiąca życia.

Kaszka dla niemowląt w diecie małego smakosza

Planując rozszerzanie diety, postaraj się pamiętać o tym, że jadłospis maluszka powinien być urozmaicony. Unikaj jednak wprowadzania kilku nowych produktów w tym samym czasie – w ten sposób będziesz mogła śledzić reakcję dziecka na każdy składnik włączany do jego menu. Dobrana do potrzeb dziecka kaszka to dobry pomysł, aby zapoznać je z pierwszym produktem zbożowym. Jeśli pierwsze kaszki bezglutenowe macie już za sobą, jednak maluszek nie zapoznał się jeszcze ze zbożami glutenowymi, a ty karmisz piersią, możesz dodać niewielką ilość zawierającej gluten kaszki do odciągniętego z piersi mleka i podać je maluszkowi np. na łyżeczce. Zrób to w łagodny dla dziecka sposób, podając mu na początek np. łyżeczkę produktu dziennie.

Zawierająca gluten kaszka dla niemowląt może na stałe zagościć w codziennej diecie maluszka. Przygotowana pod kontrolą specjalistów i podawana jako element urozmaiconej oraz odpowiednio zbilansowanej diety, ma szansę stać się cennym źródłem energii dla twojego dziecka. Zawiera także witaminy i składniki mineralne, które wspierają rozwój niemowląt.

Rozszerzanie dziecięcej diety o produkty zawierające gluten nie musi być trudne. Pamiętaj, że włączając do codziennego menu maluszka nowe składniki, powinnaś uważnie obserwować jego reakcje, a wszelkie wątpliwości lub niepokojące symptomy konsultować z lekarzem. Działając zgodnie z zaleceniami ekspertów i korzystając ze schematu żywienia niemowląt, masz szansę w prawidłowy sposób zapoznać niemowlę z pierwszym smakiem zbóż!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ