Kiedy rozpocząć rozszerzanie diety niemowlęcia?

0
30
Kiedy rozpocząć rozszerzanie diety niemowlęcia?

Nie jest łatwo być młodym rodzicem. Wszystko jest nowe, nieznane, a troska o nasze maleństwo często utrudnia podejmowanie pozornie łatwych decyzji. Ważną kwestią jest dieta niemowlęcia. Co jakiś czas wychodzą nowe wytyczne towarzystw pediatrycznych i nietrudno jest się w nich pogubić. Wynika to z ciągłego rozwoju medycyny i ulepszania schematów pod kątem bezpieczeństwa
i optymalnego wspierania rozwoju niemowląt.

Karmienie wyłącznie piersią

Według najnowszych wytycznych obowiązujących w Polsce karmienie wyłącznie piersią powinno trwać do 4 miesiąca życia. Inne źródła wskazują, iż nie należy rozszerzać diety do 6 miesiąca życia dziecka.

Rozszerzanie diety

Wprowadzanie produktów uzupełniających należy rozpocząć nie wcześniej niż w 4 miesiącu życia dziecka i nie później niż w 6 miesiącu. Małe dziecko intensywnie się rozwija. Jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze i mineralne stale się zwiększa, tak że samo mleko nie jest już w stanie go pokryć. Dodatkowe produkty wprowadza się w celu zapewnienia odpowiedniego dowozu energii, podaży białka, żelaza, cynku, witamin i mikroelementów. Stopniowo dziecko zapoznaje się z nowymi smakami, uczy się ich i staje się gotowe na dalsze urozmaicenia.

Jakie produkty wybrać na początek?

Rozszerzanie diety warto rozpocząć od przecierów warzywnych. Można je kupić lub przygotować samemu w domu z gotowanej marchwi, ziemniaków czy buraków. Nie należy oczekiwać, że dziecko zje od razu cały słoiczek przecieru. Satysfakcjonujące będzie ,,namówienie” malucha do zjedzenia małej łyżeczki warzyw. Z każdym kolejnym dniem można śmielej podawać dziecku nowe produkty. W pierwszych miesiącach życia dobrze sprawdzają się deserki owocowe i specjalne dania obiadowe.

Kiedy zacząć wprowadzać gluten?

Na wprowadzanie glutenu mamy czas między 4 a 12 miesiącem życia dziecka. Podobnie jak w przypadku innych produktów uzupełniających, należy robić to stopniowo. Można zacząć od małej łyżeczki kaszki. Jeżeli w kolejnych dniach nie obserwujemy niepokojących objawów nietolerancji, możemy śmiało podawać większe porcje.

Alergie pokarmowe u niemowląt

Do produktów spożywczych, najczęściej wywołujących alergię u niemowląt zaliczamy mleko krowie, jajka, pszenicę, soję, ryby, owoce morza i orzeszki ziemne. Te produkty trzeba wprowadzać wyjątkowo ostrożnie, pojedynczo, obserwując reakcję niemowlęcia. Alergia pokarmowa objawia się kolką, biegunką, obecnością śluzu lub krwi w stolcu, słabym przyrostem masy ciała czy wysypką na skórze. Alergia może jednak być wywołana nie tylko poprzez pokarmy. Należy zdawać sobie sprawę, iż niektóre leki czy wyroby medyczne również mogą powodować reakcję alergiczną. Przykładem są preparaty na ząbkowanie z lidokainą. Jest to substancja znieczulająca, która może w niektórych przypadkach spowodować ciężką reakcję alergiczną, wymagającą pilnego kontaktu z lekarzem. Środkiem niezawierającym środków miejscowo znieczulających tj. lidokainy,czy konserwantów tj. parabenów jest wyrób medyczny Anaftin® Baby Żel na ząbkowanie. To bioadhezyjny żel ze specjalną szczoteczką, która ułatwia nakładanie preparatu oraz umożliwia masaż dziąseł łagodząc ból i dyskomfort dziecka. Środek ten szybko tworzy niewidoczną warstwę chroniącą dziąsła przed bólem, a naturalne składniki pomagają zmniejszyć zaczerwienienie dziąseł.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ