Rozszerzanie diety dziecka

0
2791
Rozszerzanie diety dziecka

Pierwsze miesiące diety niemowlęcia bazują na mleku. Niektóre maluszki karmione są piersią, inne z kolei korzystają z mleka sztucznego. Jednak bez względu na sposób karmienia dziecka około 6 miesiąca pojawia się konieczność włączenia do diety kolejnych produktów żywnościowych. W jaki sposób je dodawać do diety, aby dziecku nie zaszkodzić?

W jaki sposób wprowadzać do diety nowe smaki?

Po 6 miesiącu życia w diecie dziecka muszą się pojawić nowe produkty, które będą bogatsze w składniki odżywcze, mineralne i witaminy. Kolejne produkty w diecie powinny się pojawiać pojedynczo, aby przekonać się, że nie wywołują reakcji alergicznych. Jeśli w diecie pojawią się co najmniej 2 nowe składniki, trudno będzie stwierdzić, na który produkt dziecko reaguje kolką czy wysypką.

Wraz z nowymi produktami warto wprowadzić karmienie łyżeczką. Początkowo wystarczy jedna łyżeczka nowej potrawy dziennie, a jej dawkę można po kilku dniach zwiększyć o ile dziecku smakuje dana potrawa i nie wystąpiła reakcja alergiczna. Równie ważna jest konsystencja produktów, które powinny być płynne i łatwe do przełknięcia.

Początkowo należy wprowadzać pokarmy o neutralnym smaku. Idealne są dania z marchewki, jabłka, ziemniaków. Próbowanie nowego smaku nie powinno się odbywać, gdy dziecku wyżynają się ząbki lub gdy jest zakatarzone, bowiem ma to wpływ na smak pokarmu. Ważna jest również zasada liczby posiłków: na 4 posiłki z mlekiem wystarczy 1 posiłek z nowymi smakami.

Jakie produkty dodać do diety

Około 6 miesiąca życia dziecko może próbować marchewki, ziemniaków oraz jabłek. W 7 miesiącu mogą się pojawić różne warzywa, które dziecku można podawać jako zupy. W tym okresie dziecko może spróbować mięsa oraz produktów z glutenem w postaci kaszki czy kleiku. Gluten również powinien być wprowadzany w niewielkich ilościach. W 8 miesiącu może się pojawić ryba morska, żółtko jajka, gruszka czy banan, ale również pierwsze zioła, np. koper. W 9 i 10 miesiącu dziecko może już zjeść całe jajko, jogurt naturalny, twarożek, pomidory czy szpinak. W 11 i 12 miesiącu w diecie może się pojawić kwaszona kapusta czy ogórek, a dania mogą być podawane z niewielką ilością soli. Dopiero później można dziecku podawać owoce cytrusowe i miód.

[Głosów:1    Średnia:5/5]