Witaminy w ciąży – najważniejsze składniki dla zdrowia mamy i dziecka

0
94
Witaminy w ciąży

W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na określone witaminy i minerały. Niektóre z mikroelementów takie jak np. foliany są szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju płodu. Jakie witaminy przyjmować w ciąży, by zadbać o zdrowie swoje i dziecka?

Foliany w ciąży to podstawa

O konieczności przyjmowania kwasu foliowego przy staraniu się o dziecko oraz w ciąży na pewno już słyszałaś. Czy wiesz jednak, że to nie kwas foliowy, ale tak naprawdę foliany są niezbędne do tego, by układ nerwowy maluszka mógł się prawidłowo rozwijać? Foliany należą do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Ich źródłem są zarówno produkty roślinne, jak i zwierzęce takie jak np. warzywa liściaste (sałata, szpinak), rośliny strączkowe, orzechy czy żółtko jajka.

Więcej na temat produktów bogatych w foliany znajdziesz w artykule: Kwas foliowy i foliany w czasie ciąży.

Foliany odgrywają bardzo ważną rolę podczas wzrostu i podziału komórek – bez tej substancji komórki nie mogą dobrze funkcjonować. Witamina ta jest więc konieczna do prawidłowego rozwoju Twojego nienarodzonego dziecka.

Kwas foliowy w ciąży

O ile na co dzień odżywiając się w zbilansowany sposób i zjadając minimum 500 g warzyw i owoców, dostarczasz sobie większość potrzebnych Twojemu organizmowi witamin i minerałów, o tyle w ciąży może zabraknąć Ci ich dla siebie i dziecka. Dlatego też dla zwiększenia stężenia folianów możesz je przyjmować w postaci suplementów (należy skonsultować z lekarzem, kiedy rozpocząć suplementację i w jakiej dawce). Kwas foliowy to syntetycznie wytworzony folian, jednak dobrze przyswajalny przez organizm.

Za co odpowiada kwas foliowy?

Kwas foliowy w ciąży jest szczególnie istotny w pierwszych tygodniach rozwoju płodu. Dlatego też zaleca się przyjmowanie go w postaci suplementów przynajmniej na 3 miesiące przed zajściem w ciążę. Jest to związane z faktem, że trudno wskazać dokładny czas zapłodnienia, a kwas foliowy musi być dostarczany dziecku w zwiększonych ilościach już od jego pierwszych chwil jego rozwoju. Kwas foliowy:

  • wpływa na prawidłowy rozwój mózgu dziecka
  • jest składnikiem koniecznym do tworzenia się krwi u dziecka
  • odpowiada za wzrost i podział komórek – proces niezbędny do tego, by mogło rozwijać się życie

Zapotrzebowanie na kwas foliowy w ciąży

W czasie ciąży potrzebujesz 550 mikrogramów folianów. Zaleca się, by 400 μg pochodziło z suplementów, a 150 μg z pożywienia. Foliany należy uzupełniać również w trakcie karmienia piersią – zapotrzebowanie Twojego organizmu wynosi wtedy 450 μg. Dzieci karmione piersią mamy przyjmującej suplementy z kwasem foliowym, otrzymują jego odpowiednie ilości. Mleka modyfikowane wzbogaca się kwasem foliowym, by zaspokoić maluszkom zapotrzebowanie na tę witaminę.

Witaminy w ciąży – co oprócz kwasu foliowego?

Drugą witaminą po kwasie foliowym jest witamina D szczególnie ważna dla zdrowia kości i odporności. Dzięki temu mikroelementowi układ kostny płodu może się prawidłowo rozwijać. Jej niedobór w ciąży może skutkować wystąpieniem cukrzycy ciążowej lub hipokalcemii (niedoborem wapnia) u nienarodzonego dziecka. Duże niedobory tej witaminy w okresie ciąży mogą skutkować astmą oskrzelową u maluszka, częstymi złamaniami kości, słabym uzębieniem oraz cukrzycą.

Witaminę D trudno dostarczyć sobie wraz z pożywieniem, dlatego też zaleca się jej regularną suplementację. Oprócz diety bogatej w tłuste ryby, jaja sugeruje się, by kobiety ciężarne przyjmowały tę witaminę w ilości 2000 jednostek (czyli 50 μg dziennie).

Kwas DHA

Do kluczowych składników dla prawidłowego rozwoju dziecka należą kwasy tłuszczowe omega-3. DHA to element budujący mózg oraz siatkówkę oka, a także składnik odpowiedzialny za rozwój układu nerwowego. Jego spożywanie przez matkę wpływa więc i na prawidłowy rozwój mózgu, i wzroku nienarodzonego dziecka.

Kwas DHA znajduje się m.in. w tłustych rybach i jajach. Trudno jednak dostarczyć go sobie w odpowiednich ilościach w ciąży tylko z pożywienia. Zaleca się, by kobiety ciężarne przyjmowały od 100 do 200 mg DHA więcej niż zalecane wszystkim dorosłym dzienne spożycie (a jest to 250 mg sumy DHA i EPA). Polskie Towarzystwo Ginekologiczne wskazuje, że optymalna dawka  dla mam w ciąży to 600 mg DHA, a dla kobiet z ryzykiem przedwczesnego porodu – nawet 1000 mg dziennie.

Jod w ciąży

Jod jest składnikiem niezwykle ważnym podczas ciąży. Suplementację tym pierwiastkiem powinno rozpocząć się jeszcze przed zajściem w ciążę i kontynuować ją w dawce 150 μg dziennie przez cały okres ciąży i karmienia. Jod pełni ważną rolę w rozwoju układu ośrodkowego układu nerwowego płodu. Jego niedobór może powodować opóźnienie rozwoju umysłowego oraz zaburzenia neurologiczne u noworodków.

Źródła:

https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/61949,zapotrzebowanie-na-jod-w-okresie-ciazy

Znaczenie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w okresie ciąży i laktacji

Niedobór witaminy D u ciężarnych Polek – czy problem kończy się latem?

[Głosów:0    Średnia:0/5]